Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Σύνοψη της κατηχητικής ομιλίας του Πάπα Βενέδικτου 16ου κατά την τελευταία γενική ακρόαση της Τετάρτης στις 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα Χριστούγεννα οι προσδοκίες του κόσμου και η καρδιά του ανθρώπου συναντιόνται ξανά.

Κατά την τελευταία γενική ακρόαση του 2010 και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, υπενθύμισε τη στιγμή «όπου αρχίζει η σωτηρία μας, όπου τα πάντα εκπληρώνονται, όπου οι προσδοκίες του κόσμου και της καρδιάς του ανθρώπου συναντιόνται ξανά.

Για τους χριστιανούς, πρόσθεσε ο Πάπας, είναι μια χαρούμενη προσμονή για όποιον «επιθυμεί να ζήσει θετικά αυτή την ανανεωμένη συνάντηση με Εκείνον που έρχεται να κατοικήσει ανάμεσά μας, τον Ιησού, τον Χριστό, τον ενσαρκωμένο Υιό του Θεού. Ας κάνουμε δικές μας τις διαθέσεις εκείνων που υποδέχτηκαν πρώτοι τον Μεσσία, του Ζαχαρία, της Ελισάβετ, των βοσκών, των ταπεινών ανθρώπων, και πάνω από όλους της Μαρίας και του Ιωσήφ…
Η Παλαιά Διαθήκη αποτελεί μια μεγάλη υπόσχεση, την υπόσχεση του ερχομού ενός Σωτήρα… Η προσμονή μας, η οποία ακολουθεί, ανά τους αιώνες, την προσμονή των βιβλικών προσωπικοτήτων… κάνει ώστε όλη η ζωή μας να εμψυχώνεται και να τείνει μέσω, μιας βαθιάς επιθυμίας, προς ότι είναι πιο αληθινό, πιο ωραίο, πιο μεγάλο, που το πνεύμα μας και η καρδιά μας διαβλέπουν να πραγματοποιείται επιτέλους εμπρός στα μάτια μας».


Να βλέπουμε τον κόσμο με το βλέμμα του Θεού

«Ο Σωτήρας έρχεται να ακυρώσει το έργο του κακού και κάθε τι που μας κρατάει ακόμη μακριά από τον Θεό, για να επαναφέρει στη λαμπρότητά της την αρχική Πατρότητα… Ο ερχομός του δεν έχει άλλο σκοπό παρά να μας δείξει με ποιο τρόπο να κατανοούμε και να αγαπούμε τον κόσμο και όλα όσα τον περιβάλλουν: με το ίδιο το βλέμμα του Θεού. Ο Λόγος που έγινε νεογέννητο μας βοηθάει να καταλάβουμε πως ενεργεί ο Θεός, ώστε να είμαστε ικανοί να αφήσουμε τον εαυτό μας να μεταμορφωθεί από την καλοσύνη του και την άπειρη ευσπλαχνία του. Μέσα στη νύκτα αυτού του κόσμου, ας αφήσουμε τον εαυτό μας να εκπλαγεί και να φωτιστεί από τον ερχομό αυτό, από το αστέρι, που από την Ανατολή, πλημμυρίζει την οικουμένη με χαρά… Ας καθαρίσουμε λοιπόν τη συνείδησή μας και τη ζωή μας από όλα όσα είναι ενάντια στον ερχομό αυτό, - σκέψεις, λόγια, πράξεις -, για να κάνουμε το καλό και να βοηθήσουμε στην εδραίωση της ειρήνης και της δικαιοσύνης σε αυτό τον κόσμο, για κάθε άνθρωπο που βαδίζει προς συνάντηση του Κυρίου».

Κατόπιν ο Άγιος Πατέρας ολοκλήρωσε την κατηχητική του ομιλία βεβαιώνοντας πως η φάτνη είναι το σύμβολο των Χριστουγέννων. Είναι «η έκφραση της προσμονής μας, καθώς και ένα «ευχαριστώ» προς Εκείνον που έρχεται μέσα στη φτώχεια και την απλότητα, να μοιραστεί μαζί μας την ανθρώπινη κατάσταση. Χαίρομαι για την υγιή παράδοση της οικογενειακής φάτνης, όπως επίσης και για τις φάτνες που στήνονται σε δημόσιους χώρους. Η ωραία αυτή μαρτυρία χριστιανικής πίστης είναι μια εικόνα της άπειρης αγάπης του Πατέρα προς την ανθρωπότητα ολόκληρη. Είθε η καρδιά των παιδιών και των ενηλίκων να συγκινείται ακόμη εμπρός στην φάτνη».

Βατικανό 22/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου