Είναι ο τρίτος Μακαρισμός κι όπως θα δούμε έχει πολλά κοινά σημεία με τον πρώτο. Αναλύοντας την έννοια του Μακαρισμού αυτού (αντλώντας πάντοτε τους στοχασμούς μας από το βιβλίο του Πάπα «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», θα διασαφηνίσουμε και το νόημα της βασιλείας των Ουρανών του πρώτου μακαρισμού.
Καταρχάς πρόκειται για μια μεταφορά ενός Ψαλμικού χωρίου της Παλαιάς Διαθήκης: «Οι δε πράοι θα κληρονομήσουν τη γη και θα απολαύσουν άφθονη ειρήνη» (Ψ 36,11). Κατόπιν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο όρος «πράοι» αποτελεί τη μετάφραση Εβραϊκής λέξης από τους Ο΄ που σημαίνει οι «φτωχοί του Θεού».
Ανατρέχοντας και σε άλλα σημεία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης όπου αναφέρεται ο όρος «πράος» διαπιστώνουμε σ΄αυτόν ένα πλούσιο εννοιολογικό περιεχόμενο. Έτσι για τον Μωυσή διαβάζουμε τα εξής: « Και ο άνθρωπος ο Μωυσής ήταν υπερβολικά πράος, περισσότερο από όλους τους ανθρώπους, που είναι επάνω στη γη» ( Αρ.12,3). Εδώ είναι αδύνατο να μην φέρουμε στη μνήμη μας τα λόγια του Ιησού: «28Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. 29Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. 30Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ».(Μτ. 11,29-30). Η σύνδεση μεταξύ Μωυσή και Ιησού είναι ξεκάθαρη: ο νέος και αληθινός Μωυσής είναι ο Ιησούς Χριστός. Με την επί του όρους ομιλία του έρχεται ακριβώς να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει το έργο του Μωυσή. Ο Ισχυρός και Κυρίαρχος αυτού του κόσμου, αφού «μέσω αυτού έγιναν τα πάντα» (βλ Πιστεύω) διακατέχεται από απόλυτη καλοσύνη και ταπεινοσύνη.
Αλλά έχουμε και άλλη σημαντικότατη αναφορά του όρου «πράος». Ο προφήτης Ζαχαρίας εκ μέρους του Θεού λέει τα εξής: «Αυτά λέει ο Κύριος: «Να χαίρεσαι υπερβολικά, θυγατέρα της Σιών, να αλαλάζεις, θυγατέρα της Ιερουσαλήμ. Ιδού, ο βασιλιάς σου έρχεται σε σένα, αυτός είναι δίκαιος και σωτήρας, είναι πράος, και κάθεται επάνω σε γαϊδούρι κι επάνω σε πουλάρι γιο υποζυγίου» (Ζαχ.9,9).
Ο Κύριος είναι σαφής: θα έλθει ένας δίκαιος και πράος βασιλιάς που θα σώσει το Ισραήλ και η βασιλεία του θα είναι παγκόσμια αφού η εξουσία του θα απλώνεται «από τη μια θάλασσα στην άλλη» (Ζαχ. 9,10). Το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι η ταπείνωση και η πραότητά του και αυτό θα τον διαφοροποιεί από τους δυνάστες αυτού του κόσμου. Το μεταφορικό μέσο των φτωχών και απλών ανθρώπων ήταν τότε, αλλά και σήμερα, το γαϊδουράκι. Ο Ζαχαρίας προφητεύει ότι πάνω σε αυτό θα καθίσει ο νέος Βασιλιάς Χριστός. Και πράγματι πάνω σε αυτό κάθισε, όπως μαρτυρούν οι Ευαγγελιστές, κατά την θριαμβευτική του είσοδο στην Ιερουσαλήμ, μια βδομάδα πριν το Πάθος του (βλ. Μτ. 21, 1-9, Λκ. 19,28-40 και Ιω. 12,12-19)(την Κυριακή των Βαΐων). Είναι ο βασιλιάς της πραγματικής ειρήνης και η συμβολική του κίνηση να καθίσει πάνω στο γαϊδουράκι, μπορεί να παραλληλιστεί με τα στρατιωτικά άρματα των ηγετών αυτού του κόσμου τα οποία και ακυρώνει πλήρως.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η λέξη «πράος» είναι μια λέξη που ανήκει στο λαό του Θεού της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης , αλλά και μια βασιλική λέξη που αποκαλύπτει το κύριο χαρακτηριστικό της καινούργιας βασιλείας του Χριστού. Η δε ταπεινή είσοδος του Χριστού στην Ιερουσαλήμ πάνω σε γαϊδουράκι, μας βοηθάει να καταλάβουμε όλο το νόημα της Βασιλείας Του.
«Διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη». Είναι η υπόσχεση που συνδέεται με τον τρίτο Μακαρισμό. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε το νόημα που καλύπτεται πίσω από την υπόσχεση αυτή. Σίγουρα ο Αβραάμ έλπιζε από τον Θεό μια γη. Οι δε Εβραίοι, που περιπλανιόνταν μέσα στην έρημο, έλπιζαν και αυτοί να αποκτήσουν μια μέρα τη «γη της Επαγγελίας». Όμως πέρα και πριν από αυτή τη φυσιολογική αξίωση να αποκτήσει ένα εθνικό ζωτικό χώρο, ο σκλαβωμένος από τους Αιγυπτίους Εβραϊκός λαός διεκδικούσε το δικαίωμα να λατρεύσει τον Θεό του. Έτσι η επαγγελία της γης απόκτησε την έννοια του χώρου όπου ο λαός θα υπάκουε ελεύθερα στον Θεό και θα ήταν απαλλαγμένος από την λατρεία των ψεύτικων θεών (την ειδωλολατρία). Κατέχω τη γη σημαίνει λοιπόν ζω σε ένα χώρο όπου αναγνωρίζεται και λατρεύεται ο αληθινός Θεός. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε αφαιρείται και ο λόγος κατοχής της γης. Και αυτό θα μπορούσε να αιτιολογήσει την οδυνηρή εξορία του Εβραϊκού λαού.
Τελικά η γη που θα κληρονομήσουν οι πράοι, αφορά λιγότερο στην εθνική κατοχή ενός χώρου και περισσότερο στον χώρο όλης της κτίσης όπου οι άνθρωποι ελεύθερα απαντούν στην αγάπη του Θεού. Ο χώρος της βασιλείας του Θεού, όπως λέει ο προφήτης Ζαχαρίας, εκτείνεται «από τη μια θάλασσα στην άλλη», υπερβαίνει τα σύνορα των διαφόρων Χωρών και ανήκει στους πραείς και στους ειρηνοποιούς.. Είναι η Χώρα του Βασιλιά της ειρήνης, του Ιησού Χριστού.
«Κάθε ευχαριστιακή σύναξη αποτελεί για εμάς τους χριστιανούς έναν τέτοιο χώρο του Βασιλιά της ειρήνης. Η οικουμενική κοινότητα της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού αποτελεί μια προτύπωση της Γης του αύριο, που θα αποτελεί μια χώρα της ειρήνης του Ιησού Χριστού»( Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ σελ.96).
Πέτρος Ανδριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου