Αυτή συνοψίζεται στους μακαρισμούς που συνιστούν την συμπλήρωση και ολοκλήρωση των υποσχέσεων που έδωσε ο Θεός στον εκλεκτό λαό του (βλ. Ψαλμ. 1 και Ιερεμ.17,7).
Οι μακαρισμοί που εξαγγέλθηκαν κατά την επί του όρους ομιλία αναφέρονται από τους Ευαγγελιστές Ματθαίο (5,3-12) και Λουκά ( 6,21-29). Παραθέτω τους κατά Ματθαίο μακαρισμούς:
3Μακάριοι οι πνευματικά φτωχοί,
διότι σ'αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.
4Μακάριοι όσοι πενθούν,
διότι αυτοί θα παρηγορηθούν.
5Μακάριοι οι πράοι,
διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.
6Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη,
διότι αυτοί θα χορτάσουν.
7Μακάριοι οι ελεήμονες,
διότι αυτοί θα ελεηθούν.
8Μακάριοι όσοι είναι καθαροί στην καρδιά,
διότι αυτοί θα δουν το Θεό.
9Μακάριοι οι ειρηνοποιοί,
διότι αυτοί θα ονομασθούν γιοι του Θεού.
10Μακάριοι όσοι καταδιώκονται για τη δικαιοσύνη,
διότι σ'αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών.
11Μακάριοι είσθε όταν σας βρίσουν και σας καταδιώξουν και πουν εναντίον σας κάθε κακό, λέγοντας ψέματα εξαιτίας μου. 12Να χαίρεστε και να αγάλλεσθε, επειδή η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στους ουρανούς. Έτσι, πράγματι, καταδίωξαν και τους προφήτες που υπήρξαν πριν από σας.
Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι οι μακαρισμοί περιγράφουν την πραγματική κατάσταση των ανθρώπων που περιβάλλουν τον Ιησού. Αυτοί είναι οι φτωχοί γονείς του, οι μαθητές του, οι δώδεκα απόστολοι και γενικά όσοι με συμπάθεια, απλότητα, και ταπεινοσύνη έρχονται να τον ακούσουν. Συνήθως απουσιάζουν οι πλούσιοι, οι γεμάτοι από τον εαυτό τους Φαρισαίοι και Σαδδουκαίοι. και γενικά η υψηλή τάξη της κοινωνίας της εποχής εκείνης.
Με τους μακαρισμούς ο Χριστός διατυπώνει σαφώς το νέο πνεύμα που πρέπει να διακατέχει τους οπαδούς του. Αυτό ανατρέπει τα κριτήρια αξιολόγησης και ιεράρχησης των αξιών της ζωής που κάνουν οι άνθρωποι. Η αξιολόγηση του Θεού, μας λέει έμμεσα ο Ιησούς, είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των ανθρώπων. Οι άνθρωποι π.χ. θεοποιούν το χρήμα, τη φήμη και τη δόξα, και θα έλεγα κυρίως τις βιολογικές λειτουργίες και συνακόλουθες απολαύσεις της ανθρώπινης ζωής.
Ο Ιησούς στους μακαρισμούς μας δείχνει μια πορεία που πηγάζει από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μεγαλείο της ανθρώπινης υπόστασής μας: πριν απ΄όλα την αναγνώριση ότι είμαστε δημιουργήματα του Θεού, με λογική, θέληση και ελευθερία και αξιοποιούμε το πέρασμά μας από η γη αυτή για να φθάσουμε στον τελικό προορισμό μας που είναι η Ζωή με τον Πανάγαθο Θεό και Πατέρα μας.
Με την αναγνώριση αυτή, πορευόμαστε σε αυτό τον κόσμο με πνεύμα φτώχειας και ταπεινότητας γνωρίζοντας ότι τα πλούτη που θα μας γεμίσουν αληθινή και μόνιμη χαρά και αγαλλίαση είναι εκείνα που συσσωρεύουμε ακολουθώντας την πορεία ζωής που έκανε ο Χριστός πάνω στη γη.
Και η χαρά και αγαλλίαση δεν είναι μόνο μελλοντική. Ζώντας με το πνεύμα των μακαρισμών, δηλαδή του Χριστού, φέρνουμε το μέλλον στο παρόν και νοιώθουμε μιαν ανείπωτη ικανοποίηση και χαρά που βάζουμε το ταπεινό μας λιθαράκι στην οικοδόμηση της βασιλείας του Θεού. Η χαρά μας προέρχεται επίσης και από την αίσθηση ότι με τη ζωή μας σεβόμαστε την ανθρώπινη φύση και κατάστασή μας, την αξιοπρέπεια μας, και τις αληθινές αξίες τις δικές μας, αλλά και εκείνες των συνανθρώπων μας. Σεβόμαστε κυρίως την τάξη που έβαλε ο Θεός στον κόσμο και ακολουθούμε το σχέδιο που έχει για μας.
Στην επίγεια ζωή μας, ζούμε και απολαμβάνουμε, κάθε τι που μας παρέχει η ανθρώπινη φύση μας, αρκεί να εντάσσεται στο παραπάνω σχέδιο του Θεού.
Και επειδή η ζωή με το πνεύμα των μακαρισμών, συχνά προκαλεί αντιδράσεις σε βάρος αυτών που την ακολουθούν ( διώξεις, περιφρόνηση, μίσος), αλλά και η ίδια η φθαρτή φύση μας, μας βάζει αναπόφευκτα σε ποικίλα βάσανα, στενοχώριες, αρρώστιες και μας οδηγεί στο θάνατο του σώματός μας, παρόλα αυτά, η χαρά ότι βαδίζομε στο δρόμο της αλήθειας, της αγάπης, του Πνεύματος των μακαρισμών, θα βρίσκεται πάντα βαθιά μέσα μας και θα μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε με χαμόγελο και ελπίδα τα πολλά αυτά βάσανα της ζωής. Εξάλλου και ο Χριστός αντιμετώπισε τα βάσανα αυτά με το ίδιο Πνεύμα.
(η συνέχεια του ίδιου θέματος στην επόμενη ανάρτηση)
Πέτρος Ανδριώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου